Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

ZinInZang – geschiedenis

2012 – Het idee
Na een bezoek aan Weesp (tegen Amsterdam) ontdekten we in ons hotel het fenomeen “meezingavond”.  Het leek Dymph, Arnold, Alda en Gerard , destijds allen lid van het gemengd koor Silvatica uit Bilzen, leuk om in Bilzen maandelijks een gratis meezingevenement voor een 30-tal aanwezigen te organiseren.

2012.10.04 – Onze eerste activiteit
Op 4 oktober 2012 hadden we dan onze eerste ZinInZang meezingnamiddag
met de steun van Silvatica.
Wij hadden fardes gemaakt met de teksten van alle liedjes.
Op voorspraak van Luk Voncken (toen nog niet op pensioen) zal accordeonist/zanger Etienne Manshoven uit Eigenbilzen ons begeleiden. 
Plaats van het gebeuren: het kleine zaaltje van het theatercafé van CC De Kimpel.
We kozen voor een vast ogenblik in de maand, de eerste donderdagnamiddag van de maand. Dat is tot vandaag zo gebleven, behalve in uitzonderlijk gebeurtenissen.
Wij hoopten op een 30-tal aanwezigen, maar … het waren er onmiddellijk veel meer, en ZinInZang groeide uit tot gemiddeld een 90-tal aanwezigen per keer. En dat aantal groeide met de keer aan.

2013.11.07 – Start van Luk Voncken
Na enige tijd kon Etienne Manshoven de begeleiding niet langer combineren met zijn andere taken. Luk Voncken was ondertussen op pensioen en hij nam de muzikale begeleiding over van Etienne samen met accordeonist Frank De Putter.
Het zaaltje werd vlug te klein en we palmden dan ook de rest van het Theatercafé in.
Het aantal is stelselmatig blijven groeien naar gemiddeld 120, met uitschieters tot 150 …. tot in maart 2020. Corona langs kwam en …. (zie verder onder 2020-2021)

2013.12.05 – De 1000ste toeschouwer
Op 5 dec. 2013  mochten we reeds onze 1000-ste toeschouwer verwelkomen.

2014-2015 – Jos Roofthooft en Danny Vanroy
Er waren ook momenten dat noch Etienne, noch Luk, aanwezig konden zijn. En toen waren steeds Jos Roofthooft en Danny Vanroy onze reddende engelen. En ook dit is altijd zo gebleven.

De farden met liedteksten werden verkocht en we schakelden over op projectie van de liedteksten. En dat is zo gebleven. 

2015.07.10 – Een nieuwe traditie ontstond
ZinInZang t.g.v. het Feest van de Vlaamse Gemeenschap.

Vanaf 2015 zouden we ook jaarlijks een bijzondere en unieke editie organiseren in het kader van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap. Daar kon corona (2020-2021) zelfs niets aan veranderen.

  • 2015.07.10 – ZinInZang zoekt zijn Vlaamse muzikale roots
  • 2016.07.11 – ZinInZang vindt zijn Vlaamse wortels in de wereld
  • 2017.07.11 – ZinInZang knipoogt naar Vlaanderen! Met schalkse ruiters, schelmse troubadours en … een olijk vos.
  • 2018.07.11 – ZinInZang herschrijft geschiedenis van Vlaanderen! met dappere volkshelden, een brave ziel en een gulle lach.
  • 2019.07.11 – ZinInZang kleurt het Vlaanderen van toen en u! Met en bonte Bilzerse familiekroniek.
  • 2020.07.11 – ZinInZang virtueel t.g.v. het Feest Vlaamse Gemeenschap – vanuit ons kot.
    Het werd een video opgenomen vanuit ons kot, het was inmiddels coronatijd
  • 2021.07.11 – ZinInZang presenteert: “Vlaanderen zoals het mag of moet! Alle 13 goed” Ook een video maar ditmaal opgenomen op locatie, de 13 deelgemeenten van Bilzen.

Hier moeten we toch vermelden dat we zeer gewaardeerde steun kregen van: Liliane Wilms, Reinhilde Bovend’aerde, Michel Pieters, Thessy Chen, Tonny Appermont, Luk Voncken, Stijn Moekaars, Geroen Rubens, en vele anderen. Ook dankbaar voor steun die we kregen van de Stad Bilzen.

2017 – Tonny Appermont wordt onze vaste bassist nadien pianist
Tonny Appermont werkt op dit moment al enkele jaren als bassist mee aan onze ZinInZang t.g.v. het Feest van de Vlaamse Gemeenschap.
En in 2016 was hij sporadisch bassist tijdens onze maandelijkse meezingnamiddag.
Maar vanaf 2017 was hij er maandelijks, eerst als bassist nadien als pianist.
Het duo Luk Voncken (zanger/gitarist) en Tonny Appermont als begeleiders van ZinInZang was een feit.

2017.05.04 – De 50ste editie
We vieren onze 50ste editie. met Etienne Manshoven, Jos Roofthooft en Luk Voncken. Een stuk taart mocht niet ontbreken, met dank aan theatercafé De Kimpel. Die dag zit het theatercafé afgeladen vol, meer dan 230 aanwezigen komen samen met ons vieren

2017.09.07 – Het zesde seizoen start
In dit nieuwe seizoen blijven opzet en stramien hetzelfde: samen zingend zorgen voor een leuke en gezellige namiddag.
En toen …. om gezondheidsredenen Frank De Putter niet langer kon meewerken nam Tonny Appermont op piano het over, samen met nog steeds zanger/gitarist Luk Voncken.
Maar ook Willy Thijsen, geluidstechnieker, komt onze groep versterken.

2018.09.06 – Het zevende seizoen start
We nemen afscheid van medeoprichters Arnold en Dymph.
Zij gaan verhuizen, waardoor wij afscheid van hen moeten nemen. Wij danken hen voor hun inzet en toewijding.

2018.12.06 – Wij verhuizen naar JC De Bilding op de site van CC De Kimpel
Onze groep van vrijwilligers werd uitgebreid.
Het theatercafé De Kimpel is altijd een fijne plek geweest om een meezingevenement te organiseren. Maar ZinInZang wilde groeien en dat kon moeilijk met de herinrichting van het theatercafé.  En, wilden we ons meezingevenement gratis blijven aanbieden, dan hadden we bijkomende inkomsten nodig.

Dit kon allemaal in het spiksplinternieuwe jeugdcentrum van de Stad Bilzen: JC DE BILDING op de site van CC DE KIMPEL. Er was ruimte genoeg voor ons talrijke publiek en we hadden er de gelegenheid om de toog uit te baten, en dus onze kosten te betalen.
Dank aan de jeugddienst van de Stad Bilzen, aan Dimitri, Dieter en Joke, dat we er terecht konden. En we zitten er zeer goed, tot de dag van vandaag.

Maar door dat we nu ook de toog gingen uitbaten hadden we wel een aantal bijkomende vrijwilligers nodig. En daar konden we op rekenen: Agnes Olefs, Germine Fraikin, Annie Satijn, Alda Nijssen, Jeanine Van Gool, Jenny Vincken, Josiane Boelen, Romain Peusens, Roger Giegas &, Rudy Nijssen.  En natuurlijk bleven de andere vrijwilligers nog steeds paraat: Luk Voncken, Tonny Appermont, Willy Thijsen en Gerard Peeters. Dank u wel.

2019 – Dit is nog verder onder constructie
Dit is nog verder onder constructie …

2020 – De start van onze video’s
Omdat velen niet de gelegenheid hebben om aanwezig te zijn op onze live-evenementen willen we onze activiteit ter beschikking stellen van alle WZC van Vlaanderen.
Dus zijn er proefopnamen in januari en februari 2020.

2020.03.05 – De eerste opnames
Op 5 maart 2020 hebben we de eerste opnames gemaakt. die we dan via ons videoplatform vimeo.com ter beschikking hebben gesteld van alle woonzorgcentra in Vlaanderen

2020.03.13 – Maar toen kwam corona en de eerste lockdown
Gedaan met de live-evenementen en de opnamen ervan.
Wij stapten over op maandelijkse meezingvideo’s met ondertitels. De opnames zijn gemaakt vanuit ons kot en gezongen door diverse artiesten uit onze omgeving, alles corona-veilig. We brengen voornamelijk Nederlandstalige liederen uit ons collectief geheugen.
De videolink van de meezingvideo’s wordt via VIMEO gratis ter beschikking gesteld van de woonzorgcentra e.a. Ze kunnen via projectie bekeken worden op groot scherm, maar ook gecast naar een smart-TV.
Voor alle praktische info om de video’s te bekijken op vimeo.com klik hier.
Ons ZinInZang videoplatform op Vimeo bereikt in augustus 2021 de 100.000 impressions en de 20.000 views.

https://vimeo.com/user108612038

2021 – De start van de Tv-uitzendingen
En vanaf februari 2021 voegden wij iets toe aan ons verhaal.
Onze meezingvideo’s van ZinInZang – met ondertiteling worden nu ook uitgezonden door Eclips TV. Ze zijn hierdoor zichtbaar in gans Vlaanderen, Brussel en Wallonië.
Eclips TV, de zender voor jong en oud met een knipoog naar 55-plussers.

Wil je meer weten over Eclips TV ga dan naar het tabblad of klik op ZinInZang op TV via Eclips-TV!

2021.09.09 – We hernemen onze live-evenementen
De groep vrijwilligers wordt opnieuw uitgebreid.
Sinds september 2021 zijn we terug live in JC De Bilding te Bilzen. En dus wordt het live-evenement nu opgenomen met 3 camera’s.
De groep van vrijwilligers is dan ook uitgebreid met 3 cameramensen: Willy Hoogmartens, Guido Thomassen & Paul Lantin. Geluid is in handen van Willy Thijsen en de montage is voor Willy Hoogmartens en Gerard Peeters.
Maar ook een aantal andere vrijwilligers zijn erbij gekomen: Lieve Jamees, Paul Landuyt, Michelle Maurissen, Sibylle Bossuyt & Laurence Neyens.

2021.11.05 – Wij vieren onze 100-ste editie – een feesteditie – om 15 u in Zaal Concordia Markt (Zoemerik) Bilzen.
En dit met de medewerking van o.a. Luk Voncken, Jos Roofthooft, Willy Appermont, Danny Vanroy, Marjolein Appermont, Etienne Manshoven, Reinhilde Bovend’aerde, Remy Appermont, Stijn Moekaars, Tonny Appermont, Geroen Rubens en Liliane Wilms.
Het was een fantastische editie met een enthousiast publiek  en geweldige muzikanten en zangers. Het leverden 2 vidieo’s op die je elders op deze site kan bekijken.
Het geheel ging door in Zaal Concordia op de markt in Bilzen.
De video haalden op Eclips TV meer dan het viervoud van kijkers t.o.v. de eerste uitzending in februari 2021. Een enorm resultaat.

2021.12.02 Corona zorgt er wederom voor dat we ons live-evenement moeten
                  annuleren, en dus …. maken we opnieuw video’s vanuit ons kot.
Het virus verspreidt zich wederom overal erg snel.
Om het veilig te houden zouden we met het Covid-save-ticket moeten werken, zouden we het mondmasker moeten laten dragen en best ook 1,5 meter afstand nemen.
Het lijkt ons moeilijk om op deze wijze er een gezellige en ontspannende meezingnamiddag van te maken.
Wanneer we opnieuw live zullen gaan weten we nu nog niet. Zodra we een datum hebben zullen we dat breed kenbaar maken, ook via deze website.
En dus maken we opnieuw video’s vanuit ons kot.
Voor december is het een bijzondere kersteditie.
Het is een meezingevenement met traditionele kerstliederen rond een uniek kerstverhaal van en door LUK VONCKEN. De titel van het verhaal is “Het paard van Christus”.
Luk vertelt het vanuit het standpunt van de ezel in het kribbeke.
In een tweede deel brengen we dan wereldlijke kerstliederen, met begeleiding door JOS ROOFTHOOFT en Danny Vanroy.
Werkten verder mee: Reinhilde Bovend’aerde, de familie Appermont (papa Tonny en Marjolein, Renaat en Emmy), Stijn Moekaars, Wim Voncken, Yasmien Pieters, Thessy Chen, Tom Geraerts, Alda Nijssen en Gerard Peeters. 
We trachten zo de kerstsfeer tot bij iedereen in huis of in het WZC te brengen.

2022.03.03 We gaan opnieuw live
05.03.2020 was ons laatste pré-corona live-evenement.
03.03.2022 – 2 jaar later – gaan we terug live en hopelijk nu voor langere tijd.
De “knaldrang” is groot. En bij de heropstart zijn we terug met 75 aanwezigen.
De mensen hebben er terug zin in.
We zijn terug opgestart.

2022.04.08 Met pijn in het hart hebben we het gratis aanbieden moeten loslaten
We zijn steeds dankbaar geweest voor de steun die we van de Stad Bilzen mochten ontvangen. Maar nu is een gedeelte van de gemeentelijke subsidie – eerder dan verwacht – weggevallen.
Daarom hebben we – met pijn in het hart – het gratis aanbieden moeten loslaten.
Vanaf nu vragen we een kleine inkom van 4 €.
Sorry daarvoor, maar het kan niet meer anders.

2022.07.11 Wij werken opnieuw aan een unieke avondeditie van ZinInZang t.g.v. het Feest van de Vlaamse Gemeenschap in CC De Kimpel op 11 juli om 20 u

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close